Bulgarian Catalan Chinese, Simple Chinese, Traditional Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Icelandic Italian Japanese Korean
Latin Norvegian Polish Portuguese Portuguese, Brazilian Romanian Russian Serbian Slovak Slovanian Spanish Spanish, Latin American Swedish Tagalog Thai Turkish Welsh

Skidbladnir


Skidbladnir La base científica d'Skidbladnir és coneguda com la "Teoria de Resolució de Problemes d'Inventiva", que en anglès s'abrevia com TIPS i en alemany i rus es coneix com a TRIZ. Aquesta teoria té el seu origen l'any 1946 amb el professor Altschuller, qui en aquell moment era un enginyer de patents a l'exèrcit.

La teoria TIPS es basa en el principi de què, independentment de la disciplina científica o de l'àrea industrial, els problemes abstractes i les seves solucions sovint es repeteixen. Quan s'analitzen unes 40.000 patents d'un èxit extraordinari, es va trobar que totes es basaven amb prou feines en uns 40 principis de solució.

Un altre principi bàsic d'aquesta teoria és que l'evolució dels sistemes tècnics segueix algunes tendències i que la l'essència de la innovació sovint requereix la influència de resultats científics d'una àrea diferent.

El projecte més conegut per resoldre aquest i d'altres problemes mitjançant la programació és probablement el TechOptimizer, el qual ? com la resta d'aplicacions en aquest camp ? és de propietat i molt car.

Ara l'objectiu de Skidbladnir és proveir aquesta funcionalitat com a Programari Lliure.

A continuació hi ha un exemple molt simple d'això:
1. el material luminiscent converteix la llum ultravioleta en llum visible;
2. els fragments petits que s'obtenen al polir el metall impedeixen la luminiscència;
3. abans de fallar una part mòbil d'un motor, s'alliberen petits fragments de metall a l'oli.
Tot combinant aquests tres fets s'arriba fàcilment a la idea de què si s'afegeix material luminiscent a l'oli, això permetrà determinar si cal substituir algunes parts de la maquinària abans de què fallin perquè la luminiscència de l'oli s'aturarà.

Les situacions reals sovint són força més complexes i requereixen una gran base de dades d'efectes, que cal recopilar a partir de la literatura tècnica, una tasca tediosa i laboriosa alhora.

Skidbladnir s'ha escrit en C++ (QT), Perl, PHP i MySQL i s'ha publicat sota la GNU General Public License (GPL). Si el comparem amb els projectes de propietat, Skidbladnir pot tenir pocs efectes, però ja conté efectes de programari; possiblement com el primer del seu mateix tipus.

Qualsevol ajuda és benvinguda, sigui en la forma que sigui; sobretot calen els comentaris i suggeriments dels desenvolupadors i usuaris. També serien ben rebudes més dades sobre els efectes i l'accés a problemes reals.Source: Brave GNU World - Número 49 Copyright © 2003 Georg C. F. Greve
Traducció al català per Alex Muntada

I'm sorry, most part is only available in german.SourceForge.net Logo
GPL © 2002-2004 by Lars Brand - made with SuSE LINUX 9.1, C++, QT, KDE, Apache, Perl, PHP, MySQL and Quanta Plus