Bulgarian Catalan Chinese, Simple Chinese, Traditional Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Icelandic Italian Japanese Korean
Latin Norvegian Polish Portuguese Portuguese, Brazilian Romanian Russian Serbian Slovak Slovanian Spanish Spanish, Latin American Swedish Tagalog Thai Turkish Welsh

Skidbladnir


Skidbladnir De wetenschappelijke achtergrond van Skidbladnir staat bekend als "Theorie van Inventieve Probleem Oplossing;" in het Engels afgekort als TIPS, in het Duits en Russisch als TRIZ. De theorie heeft zijn oorsprong in 1946 bij Professor Altschuller, die in die tijd patentingenieur was voor het leger.

De TIPS theorie is gebaseerd op het principe dat onafhankelijk van wetenschappelijke discipline of industriŽle gebieden, abstracte problemen en hun oplossingen zichzelf herhalen. Bij het analyseren van ongeveer 40.000 buitengewone succesvolle patenten vond men dat deze allemaal gebaseerd waren op slechts ruwweg 40 verschillende oplossingen.

Een ander basisprincipe van deze theorie is dat de ontwikkeling van technische systemen bepaalde trends volgt en dat essentiŽle innovatie vaak een toevloed van wetenschappelijke resultaten nodig heeft uit een ander vakgebied.

Het meest bekende project om dit en andere problemen op te lossen in dit vakgebied is waarschijnlijk de TechOptimizer, die - als al de andere applicaties in dit vakgebied - het bezit van iemand is en zeer duur.

Het volgende levert een zeer simpel voorbeeld hiervoor:
1. luminicerend materiaal verandert Ultraviolet licht in zichtbaar licht;
2. fijngemalen en verspreidde stukjes metaal onderdrukken luminiscensie;
3. voordat een bewegend onderdeel van een motor stuk gaat komen er kleine metaaldeeltjes vrij in de machineolie.

Het combineren van deze drie feiten leidt tot het idee dat het toevoegen van luminiscerend materiaal aan de olie het mogelijk maakt, dat men kan bepalen wanneer bepaalde onderdelen van machinerie vervangen moet worden voor zij defect raken, omdat de olie geen licht zal weerspiegelen.

Praktijksituaties zijn dikwijls veel complexer en vereisen een grote database van effecten, die verzameld zullen moeten worden uit de technische literatuur, wat een vervelende en arbeidsintensieve taak is.

Skidbladnir is geschreven in C++ (Qt), Perl, PHP en MySQL en is gepubliceerd onder de GNU General Public License (GPL). Vergeleken met commerciŽle projecten heeft Skidbladnir misschien weinig invloed, maar het bevat al software invloeden; mogelijk als eerste in zijn soort.

Hulp is in elke vorm welkom; speciaal van software ontwikkelaars en gebruikers die commentaar geven als dat nodig is. Eveneens is meer informatie over effecten en toegang tot praktijkproblemen zeer welkom.


Source: Brave GNU World - Number 49 Copyright © 2003 Georg C. F. Greve
Translator: Machiel van Veen


I'm sorry, most part is only available in german.SourceForge.net Logo
GPL © 2002-2004 by Lars Brand - made with SuSE LINUX 9.1, C++, QT, KDE, Apache, Perl, PHP, MySQL and Quanta Plus