Bulgarian Catalan Chinese, Simple Chinese, Traditional Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Icelandic Italian Japanese Korean
Latin Norvegian Polish Portuguese Portuguese, Brazilian Romanian Russian Serbian Slovak Slovanian Spanish Spanish, Latin American Swedish Tagalog Thai Turkish Welsh

Skidbladnir


Skidbladnir Teoria științifică care sta la baza Skidbladnir este cunoscută sub numele de "Teoria Rezolvării Inventive de Probleme" (TRIP); în engleză este abreviată TIPS (Theory of Inventive Problem Solving), în germană și rusă este abreviată TRIZ. Teoria a fost creată de către Prof. Altschuller în 1946, care la acea vreme lucra ca inginer de patente pentru armata.

Teoria TRIP se bazează pe principiul că problemele abstracte și soluțiile lor se repetă indiferent de ariile științifice sau industriale de care aparțin. În urma analizării a circa 40.000 de patente de succes s-a descoperit că soluțiile lor erau bazate pe numai aproximativ 40 de principii diferite.

Alt principiu de bază al acestei teorii stipulează că evoluția sistemelor tehnice urmează anumite tendințe și că inovațiile esențiale au nevoie adesea de un aflux de rezultate științifice din alte domenii.

Cel mai cunoscut proiect care rezolva acest gen de probleme prin intermediul software este probabil TechOptimizer, care la fel ca toate celelalte aplicații din domeniu este software comercial și foarte scump.

Iată un exemplu foarte simplu:
1. Material luminos convertește lumina ultravioletă în spectrul vizibil.
2. Metalul măcinat fin inhibează luminozitatea.
3. O piesă în mișcare a unui motor eliberează bucățele mici de metal în uleiul din jur înainte să se defecteze.

Combinînd aceste trei elemente se poate ajunge ușor la ideea că adăugînd substanțe luminoase în ulei se vor putea detecta piesele defecte înainte ca ele să cedeze, deoarece luminozitatea din ulei va scădea în jurul lor.

Situațiile reale sînt deseori mult mai complexe și necesita o bază de date conținînd numeroase efecte care trebuie asamblată din literatura de specialitate, ceea ce reprezintă o sarcina minuțioasă și solicitantă.

Skidbladnir este scris în C++ (Qt), Perl, PHP și MySQL și este publicat sub GNU General Public License (GPL). Comparativ cu proiectele comerciale, Skidbladnir are puține efecte la dispoziție, dar conține deja efecte software; este posibil chiar sa fie primul produs de acest gen.

Orice ajutor, sub orice forma, este binevenit; este nevoie în special de utilizatori și dezvoltatori dispuși să ofere feedback. Sînt apreciate de asemenea informații suplimentare cu privire la efecte și acces la probleme din viața reală.


Source: Brave GNU World - Number 49 Copyright © 2003 Georg C. F. Greve
Translator: a good Samaritan


I'm sorry, most part is only available in german.SourceForge.net Logo
GPL © 2002-2004 by Lars Brand - made with SuSE LINUX 9.1, C++, QT, KDE, Apache, Perl, PHP, MySQL and Quanta Plus